Sæt aldrig dit barn på slankekur ..

Vægttab med depression, hvordan?

11903859_10153601866968750_4879892134686567777_nLad mig lige starte med at sige, at jeg jo ikke skal kloge mig på hvad der virker for den enkelte eller dig som læser det her, som måske kæmper med nogle psykiske skrøbeligheder. Alle heler på deres egen måde, i deres eget tempo og med deres egne redskaber. Det skal man respektere. Der er flere grader af depression, og hvis man har en svær depression er det bestemt ikke så ligetil. Der skal intensiv professionel behandling til!

I det her indlæg vil jeg skrive lidt om, hvordan jeg på trods af en moderat depression, angst og automatisk negative tanker opnåede mit vægttab. Det har ikke været hårdt fordi jeg skulle træne så meget, og spise sundt (jo det har da også været en udfordring), men hårdeste var været hvordan jeg sloges så unødvendigt meget med mig selv på vejen – det har jeg virkelig spildt meget energi på, men er tilgengæld blevet en del klogere på hvor kompleks sindet kan være. Vores sind kan i den grad fucke vores virkelighed helt op, men der er gode råd at hente.

En depression er ikke bare at man er ked af det, det mere – og ofte noget helt kemisk i hjernen. Man kan ha’ svært ved at koncentrere sig, samle tankerne, føle sig uden følelser,  ha’ overvejende mørke tanker, opgivenhed, meningsløshed, energiløshed (det er altså ikke dovenskab, det ofte noget kemisk i hjernen – der er en meget stor vigtig forskel), selvmordstanker, kan ha’ svært ved at holde ud at være i sin krop. Der er mange flere symptomer på depression som man kan google sig frem til.

Jeg har haft det hele, og slås stadig med det til tider ..

Og hvordan formår man så lige at tabe sig en masse kilo imens kan slås med de her alvorlige issues?
Først er det vigtigt ikke at bruge depressionen som en undskyldning, men lade den være en årsag til at det ganske vist måske er sværere – men ikke umuligt.
Offerrolle og selvmedlidenhed får dig ingen vegne. Jeg forstår så godt hvordan man kan føle, at man kommer ind i en ond spiral af overvældende negative følelser og tanker. Men at sidde hjemme, og give dem mulighed for at herske hjælper ikke. AFLEDNING! For nogle hjælper det at gå hjemme, og bekæmpe det på den måde – for andre gør det det langt værre, da de føler det giver depressionen mulighed for at vokse og herske.

Nogle faktorer der spiller meget ind er:

1. Forståelse fra venner og familie! I sådan en situation SKAL man ha’ nogle at snakke med. Nogle af finde trøst og forståelse hos. Sæt dine nærmeste ind i hvordan du har det.
2. Det ingen skam at be om hjælp! Depression skal man bestemt ikke undervurdere. 10-15 % af alle der får en depression begår selvvmord fordi de ikke kan se vejen ud, eller får den rette behandling.
3. Find noget træning der øger produktionen af signalstoffer (kroppens egen lykkepille) og hormoner.
4. Små skridt, overskuelige mål! De tager tid.
5. Det er en myte at man automatisk tager på af antidepressiv medicin. Det kan virke appetit regulerende for nogle, men er ikke årsagen alene. Kommer også an på ens præparat af antidepressiv medicin.
6. Har du mistanke om at din overvægt ka’ har først til længere varende tristhed, dårligt selvværd og udvilket sig til en decideret depression, er det bestemt også vigtigt at tage fat om overvægten.

Jeg tror tid har været mit bedste “våben” imod depression. Og psykoterapi, IKKE psykofarmaka. Lykke er ligeledes noget man skal træne og fremprovokere, så man kan ikke bare sætte sig ned og vente på at det kommer. Opsøg hele tiden ting der gør dig glad, bare det mindste. Hvis maden er en af de her ting, så bliver man jo nød til at tage et valg. Gør det her mig godt, eller er det en midlertidig falsk lykke? Er man deprimeret er der mange der trøstespiser, hvilket jeg så godt kan forstå. Får nogle kan det virke som en kæmpe stor kraft der holder dem oppe, og de er afhængige af det. Det deres daglige fix, og lyspunkt. Selvfølgelig er det en mega destruktiv måde at gøre det på, men nogle gange skal man måske bare helt ud til “the rock bottom” hvor det nærmest gælder ens liv og overlevelse, for man virkelig inderligt FATTER at man bliver nød til at give slip på det trygge, som faktisk ødelægger en.

Ha’ forståelse for dig selv, og for det følelsesmæssige dybe og smukke menneske du er.
Tålmodighed! Nogle gange skal man lytte til sig selv, andre gange skal man bare “suck it up” and do it anyway. Hvor mange gange jeg ikke har brudt grædende sammen under min træning, pga. overvældende tristhed og negative tanker. HOLD UD, for det bliver bedre.

Husk nu, at du ikke ER depressionen. Det ikke din identitet! Du var ikke født med den. 

Næste indlæg

Sæt aldrig dit barn på slankekur ..